Vintage is hot

De Vintage look is dit jaar helemaal terug. Vintage look meubelen, woonaccessoires en stoffering zien eruit alsof ze al heel lang mee gaan en veel meegemaakt hebben. Vintage producten hebben een verhaal, ze stralen nostalgie uit. De Vintagelook heeft elementen van begin 1900 tot en met jaren `80 van de vorige eeuw. De kleuren zijn bijvoorbeeld vergrijsd geel,olijfgroen, loodgrijs, petrol blauw, maar ook de pasteltinten. De uitdaging om Vintage in het interieur toe te passen, is de juiste combinatie van oud (-look) en modern.
Denk bijvoorbeeld aan vintage (look) stoelen rondom een strakke vormgegeven tafel, of een oude industriële staande lamp, naast een designerfauteuil.

Op de meubelbeurzen zie je Vintage in allerlei verschijningsvormen

Veel accessoires uit verschillende stijlperiodes worden neergezet in de mix, bijvoorbeeld op onderstaande foto: wandlampen uit de jaren 50/ 60 in combinatie met een oude lijst van begin 1900 en industriële letters. Wanneer je gaat mixen let er dan op dat je qua kleuren een beetje bij elkaar in de buurt blijft, dus diverse blauw- en groentinten bij elkaar of bruin en grijs.

Ook in de meubelstoffen zien we deze trend terugkomen

Een aantal grote stoffenfabrikanten zoals Kvadrat en de Ploeg hebben de vintagelook omarmt. Stoffen met een sleetse look, geometrische grafische en veloursstoffen in combinatie met moderne vormgeving, geeft een spannend beeld! Maar ook bij leer zie je sleetse look en vol aniline leren voor een doorleefd effect.

stofmemory-kvadrat

Foto: Stof Memory van Kvadrat

Foto: Leolux Fauteuil Elixer - Beurs in Milaan 2014

Foto: Leolux Fauteuil Elixer – Beurs in Milaan 2014

Ook de meubelen moeten eraan geloven, vormgeving geïnspireerd door het verleden in vorm, maar ook in detail. Bijvoorbeeld de organisch vormgegeven bank maar ook de houten- en zwart metalen poot zijn helemaal terug. Er wordt veel hout gebuikt voor kasten en salontafels. Deze hebben organische vormen en retro kleuren. Zoals de Pit van Eigen Huis & Interieur en de bank van Movani.

stoel Eigen Huis & Interieur

bank Movani

Natuurlijk blijft behang niet achter in dit verhaal

Van grote prints met een vintage look tot `50 en `60-er jaren retrolook. Hierin geldt wel, maak een keuze voor een stijlperiode, teveel grote wandvullende vlakken uit verschillende stijlperiodes gaat niet samen.

foto website behang

Qua kleur geldt hetzelfde: maak een keuze welke stijlperiode je het meest aanspreekt en combineer die kleuren met elkaar. In de jaren ’50 was dat voornamelijk hout, bruin en groen tinten, in de jaren ’60 werden dat fellere kleuren als oranje, fuchsia en limoengroen.

foto website Kare Design

 

Woningtextiel & Vintage

We kennen natuurlijk al de kelims, Perzische en patchwork tapijten, die binnen dit verhaal heel goed passen, maar helemaal nieuw is de kamerbrede vloerbedekking met vintagelook, welke ook als groot karpet kan worden toegepast.

bonaparte_vintage_192

In alle gevallen geldt: zoek naar de juiste combinatie!
Te veel Vintage kan je huis ‘stoffig’ maken, maar een goed geplaatst item kan je huis een persoonlijke uitstraling geven. De vintage look is creatief en gedurfd!
Want voor Vintage geldt:

foto website Tekst

Alle foto’s van de beurs in Milaan zijn genomen in samenwerking met Klaas de Jong, gezamenlijk maken wij deel uit van Studio Woonforum.

Specialisten: .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *